Hotel w Szczyrku

Hotel w Szczyrku

Hotel w Szczyrku

Hotel w Szczyrku

Kategoria: Usługowe

Klient: Apartamenty Złoty Widok

Rok: 2018

Status: Projekt Koncepcyjny

Zespół: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś

Powierzchnia: 2600 m2

Lokalizacja: Szczyrk, Polska

Wizualizacje: Sebastian Grochowski

Nagrody: II miejsce w konkursie deweloperskim

Hotel w Szczyrku

Hotel w Szczyrku

Projekt górskiego Hotelu**** przy ul. Salmopolskiej w Szczyrku, powstał przede wszystkim z myślą o osobach ceniących aktywny wypoczynek o każdej porze roku, niezakłócony kontakt z przyrodą oraz wysoką jakość otaczającej ich architektury. Prestiżowa lokalizacja w bezpośrednim sąsiedztwie nowej kolejki gondolowej wymagała wykreowania wielofunkcyjnej, luksusowej przestrzeni zapewniającej odpoczynek wszystkim użytkownikom oraz wykorzystującej w pełni widokowe atuty lokalizacji.

Bryłę budynku podzielono na 2 segmenty połączone wspólnym parterem. Mniejsza i niższa część zlokalizowana została bliżej ulicy Salmopolskiej, i nawiązuje skalą do otaczajączej zabudowy. Większy, wyższy segment usytuowano w głębi działki.

 

Charakterystyczną formę budynku stanowi zewnętrzna powłoka kamienna (ściany+dach), porozcinana na kondygnacjach mieszkalnych i nadwieszona nad swobodną w obrysie kondygnacją parteru. Balustrady balkonów okalających apartamenty na II i III kondygnacji pensjonatu tworzą poziome pasy wokół obu segmentów budynku, porządkując formę oraz nadając lekkości elewacjom. Z uwagi na wąski układ działki oraz bliskie sąsiedztwo budynków mieszkalnych, stefa buforowa balkonów osłania apartamenty przed bezpośrednim wglądem z zewnątrz, zapewniając niezbędny poziom prywatności w pomieszczeniach mieszkalnych. Wielkogabarytowe okna stanowiące drugą warstwę elewacji zapewniają panoramiczne widoki na góry.

 

Oba segmenty przykryto dachami czterospadowymi o kącie nachylenia połaci 25°, ze ściętymi wierzchołkami. Taki zabieg pozwala na umieszczenie w budynku 3 pełnych kondygnacji nadziemnych. Parterowy łącznik przekryto dachem płaskim urządzonym jako zielony.

Schemat

Schemat

Funkcję budynku rozmieszczono na 4 kondygnacjach, w tym 1 podziemnej. Na parterze umieszono części wspólne obsługujące budynek tj. niewielkich rozmiarów hall wejściowy, bar kawowy z co-workingiem, restaurację z zapleczem, strefę wellness i niezbędne zaplecze sanitarne. Z większości stref zapewniono wyjścia na ogród wokół budynku, urządzony jako wspólny, co umożliwia korzystanie z wszystkich atrakcji przebywając na wolnym powietrzu.

Na pozostałych dwóch piętrach nadziemnych rozmieszczono 30 dwuosobowych jednostek mieszkalnych, w tym 22 apartamenty z aneksami kuchennymi i oddzielnymi sypialniami, o powierzchni 33-35m2 oraz 8 pokoi o powierzchni 22m2. Przewidziano możliwość łączenia jednostek w większe zespoły. Wszystkie apartamenty rozmieszczono wokół centralnie zaprojektowanej komunikacji wewnętrznej budynku. Dzięki rozbiciu bryły na dwa segmenty 14 apartamentów zaprojektowano jako narożne. Każdy apartament posiada balkon na całej swojej długości.

 

Kondygnację podziemną stanowi głównie garaż dla samochodów osobowych (28 m.p.), ale także zawiera niezbędne pomieszczenia techniczne, zaplecze socjalne dla pracowników oraz zaplecze pensjonatu – tzw. back of house.

Plan Sytuacyjny

Plan Sytuacyjny

Rzut Parteru

Rzut Parteru

Przekrój

Przekrój