Pensjonat z Widokiem

Pensjonat z Widokiem

Widok od Strony Zachodniej

Pensjonat z Widokiem

Kategoria: Mieszkalne, Usługowe

Klient: Prywatny

Rok: 2019

Status: Projekt Koncepcyjny

Zespół: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś

Powierzchnia: 250 m2

Lokalizacja: Dolina Bobru, Polska

Wizualizacje: Sebastian Grochowski

Widok od Strony Zachodniej

Widok od Strony Zachodniej

Projekt pensjonatu wraz z towarzyszącym budynkiem gospodarczym zlokalizowany jest na ponad 2-hektarowej działce w gminie Wleń, w województwie dolnośląskim. Z pięknej działki o ekspozycji południowo-wschodniej rozpościera się imponujący widok na pasma górskie od północnego-wschodu do południowego-zachodu, stanowiący szeroką panoramę wokół planowanego miejsca lokalizacji budynków. Maksymalne wykorzystanie walorów widokowych oraz jak najlepsze doświetlenie światłem naturalnym miały decydujący wpływ na projektowaną kompozycję przestrzenną budynków oraz logikę wnętrz.

 

Schemat Koncepcyjny

Schemat Koncepcyjny

Projektowana zabudowa zlokalizowana została w zachodniej, najwyższej części działki, z zapewnieniem dogodnego dojazdu. Na terenie o zróżnicowanej topografii i znacznym nachyleniu ustawione zastały w swobodnej kompozycji dwie masywne  platformy dostosowane do spadków terenu. Wyznaczają one miejsca, na których ustawione zostały proste bryły budynków – mieszkalnego (większego) i gospodarczego (mniejszego) – zorientowane na widoki i dostosowane do warunków nasłonecznienia.

 

Forma projektowanej zabudowy dostosowana została do kontekstu w jakim ma powstać, z poszanowaniem i zaczerpnięciem jego najbardziej charakterystycznych elementów. Proste, zwarte bryły budynków, przekryte stromymi dachami dwuspadowymi, usytuowano na wysokich podmurówkach, co stanowi naturalne nawiązanie do lokalnych tradycji  budownictwa. Osiągnięty efekt  wizualny z użyciem ciemnej dachówki i drewna w dwóch odcieniach, jest współczesną interpretacją rozwiązań stosowanych przez lata. Ponadto, forma budynków z wyeksponowanymi elementami konstrukcyjnymi – słupami – stanowi swobodne nawiązanie do budynków przysłupowych, szczególnych dla tego regionu. Oba budynki zaprojektowano w konstrukcji lekkiego szkieletu drewnianego.

 

Kompozycja materiałowo-przestrzenna została pomyślana w taki sposób, aby jak najbardziej wtopić się w krajobraz naturalny i kulturowy, przy zachowaniu wyrazistego, indywidualnego charakteru nowej zabudowy.

Plan Sytuacyjny

Plan Sytuacyjny

Projektowane siedlisko będzie składać się z dwukondygnacyjnego budynku mieszkalnego – pensjonatu, z mieszkaniem właściciela zlokalizowanym na parterze oraz dwoma apartamentami i dwoma pokojami gościnnymi na poddaszu, jak i z budynku gospodarczego zawierającym warsztat, rowerownię i umieszczoną w podcieniu drewutnię.

 

Bryła budynku mieszkalnego została wysunięta poza obrys betonowej bazy po stronie południowo-wschodniej i zawieszona nad projektowaną łąką kwietną. Aby zapewnić stały kontakt wszystkich użytkowników z otaczającym krajobrazem, nadwieszoną część stanowi otwarta galeria widokowa na poziomie parteru (dostępna z części dziennej oraz z apartamentu właściciela) oraz 4 balkony przynależne do pokoi gościnnych zlokalizowanych na poddaszu. Liczne wnęki elewacji południowej stanowią naturalne jej zacienienie i ochronę przed przegrzaniem budynku latem, co współgra z energooszczędnym charakterem zabudowy. Od strony południowo zachodniej, na przedłużonym postumencie zaplanowano wielofunkcyjny otwarty taras, zorientowany na widok w kierunku gór, z bezpośrednim wyjściem z kuchni.

 

Na postumencie po stronie północnej budynku gospodarczego, w bezpośrednim sąsiedztwie wjazdu na działkę, lokalizuje się miejsca postojowe dla 8 samochodów, z zejściem prowadzącym w kierunku podcienia wejściowego do budynku mieszkalnego.

Rzut Parteru

Rzut Parteru

Rzut Poddasza

Rzut Poddasza

Przekrój

Przekrój

Aksonometria

Aksonometria