#Dom

#Dom

#Dom

Kategoria: Mieszkalne

Klient: Prywatny

Rok: 2015

Status: Projekt Konkursowy

Zespół: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś

Powierzchnia: 1000 m2

Lokalizacja: Londyn, Anglia

Wizualizacje: Sebastian Grochowski

Wyrazista kompozycja przestrzenna #Domu, zbudowana z 8 prostopadłościanów ustawionych wokół wewnętrznego dziedzińca powoduje, że wszystkie pomieszczenia otwierają się na krajobraz, tworząc unikalny, indywidualny kontakt wnętrz z otoczeniem. Powstały w wyniku przecięcia prostych brył centralny bujny ogród jest kontynuacją otaczającej przyrody, stale obecną we wnętrzu domu. Podczas gdy na parterze możliwe jest wyjście na teren posesji z większości pomieszczeń, na piętrze zapewniono każdemu z nich własny taras z rozległym widokiem.

Przecinające się nośne ramy budynku w układzie koncentrycznym, dzielą przestrzeń domu na szereg mniejszych przestrzeni, połączonych ze sobą lub mogących działać niezależnie. W miejscach przecięcia brył zlokalizowano węzły komunikacyjne ze spiralnymi schodami i bezpośrednimi wejściami do patio stanowiące centrum domu, zarezerwowane wyłącznie dla jego mieszkańców. Tak zaplanowana przestrzeń zapewnia znaczną prywatność mieszkańcom w dowolnym miejscu budynku, skupiając całą uwagę na kontakcie z otaczającą przyrodą. Stanowi również pole do spotkań domowników i pielęgnowania relacji rodzinnych oraz sprawia, że znacznych rozmiarów budynek zyskuje ludzki wymiar i skalę.

Schemat

Schemat

Forma #Domu jest odzwierciedleniem konsekwentnie zastosowanej idei – schematu projektowego – w którym każdy element otrzymał swoje miejsce, zachowując równocześnie możliwość modyfikacji. Czytelną strukturę domu, której abstrakcyjna forma przestrzenna i fizyczna konstrukcja stanowią spójną całość, podkreśla konsekwencja w doborze materiałów wykończeniowych.

Plan Sytuacyjny

Plan Sytuacyjny

Rzut Parteru

Rzut Parteru

Rzut Piętra

Rzut Piętra

Przekroje

Przekroje

Schemat Aksonometryczny

Schemat Aksonometryczny